Flora Piatra Craiului | Flora in masivul Piatra Craiului | Plante ocrotite | Rezervatie naturala

Flora Piatra Craiului | Flora si vegetatie | Flora in masivul Piatra Craiului




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Brasov > Cazare Piatra Craiului > Flora


 
 

Flora

Oferte Piatra Craiului 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

    In Piatra Craiului se gasesc peste 1100 de specii deplante, identificate prin programul de inventariere, cartare si monitorizarea biodiversitasii initiat de parc in vara anului 2000. Aceasta inseamnaca peste 30% din flora Romaniei se regaseste in aceasta zona.

    Studiile efectuate in vara anului 2000 au dus la imbogatirea inventarului floristic prin descoperirea de noi specii pentru Piatra Craiului Un numar de 150 de specii sunt sunt incluse in "Lista rosie a plantelor superioare din Romania" ca specii endemice, raresau vulnerabile. Dintre acestea 53 reprezinta specii endemice carpatice. Dintre speciile rare mentionam feriga Woodsia glabella intalnita numaiin Bucegi, in anul 2000 fiind semnalata si din Piatra Craiului, tisa,zambrul, angelica si sangele voinicului.

    Piatra Craiului este locul unicul loc din lume undevegeteaza endemismele garofita Pietrei Craiului (Dianthus callizonus), simbolul floristic al masivului si Aubrieta intermedia ssp. falcata.Vegetatia se remarca printr-o mare diversitate.

    Au fost identificate un numar de 49 asociatii vegetale, grupate in 17 clase, 21 de ordine si 31 de aliante. Vegetatia este reprezentata preponderent de paduri, tufarisuri alpine si subalpine si pajisti alpine.Vegetatia palustra mai putin reprezentata in masiv se intalneste injurul izvoarelor, pe vai si pe terenurile mlastinoase.

    Flora si vegetatie

    Flora Parcului National Piatra Craiului ainceput sa fie studiata intr-o maniera stiintifica inca din a doua jumatatea secolului XVIII si inceputul secolului al XIX cand incep colectarilede plante si alcatuirea de herbare. Prima lucrare scrisa, mai importanta,in care se face referire la flora Pietrei Craiului intitulata "Enumeratiostirpium Magno Transilvaniae Principatui" apartinand lui J. C.G.

    Baumgarten dateaza din anul 1916.Pana in prezent existanumeroase informatii despre flora si vegetatia Pietrei Craiului care vor fi completate cu rezultatele programului de inventariere, cartare si monitorizare a biodiversitasii initiat de parc in vara anului 2000.

    Flora micologica, este inca putin cercetata. Majoritatea studiilor efectuate, au avut ca obiect ciupercile parazite. Pana in prezentau fost identificatedin aceasta zona peste 300 de specii de ciuperci, in marea lor majoritate parazite pe plantele superioare.

    De pe teritoriul parcului au fost descrisipatru taxoninoi pentru stiinta (Niptera plicata, Stictis pachyspora, Trichopezizaleucostoma, Ramularia sambucina f. ebuli). De asemenea s-au identificatun numar mare de combinatii ciuperca parazita - planta gazda noi pentru stiinta sau pentru Romania. Cu toate ca exista un numar mare de ciuperciparazite, starea fitosanitara a masivului este echilibrata nefiind depistateatacuri masive care sa puna in pericol in special plantele endemicesau rare.

    Grupul lichenilor este de asemenea bine reprezentat inregistrandu-se peste 214 de specii saxicole. Muschii (brioflora) au fost cercetati de numerosi briologi inca de la sfarsitul secolului al XIX - lea, astfel incat sunt semnalate pana in prezent peste 100 despecii unele avand un areal destul de restrans pentru Carpatii Romanesti - Bucegia romanica, Riccia sorocarpa, Grimaldia pilosa, altele fiindspecii protejate de interes comunitar conform Directivei ConsiliuluiEuropei 92/43 EEC: Mannia triandra, Buxbaumia viridis, Sphagnum sp.

    Conspectul plantelor superioare cunoscute pana inprezent din Parcul National Piatra Craiului cuprinde peste 1100 de specii. Se poate aprecia ca Piatra Craiului gazduieste peste 30% din nr totalde specii de plante superioare prezente pe teritoriul Romaniei.

    Studiile efctuate in vara anului 2000 au dus la imbogatireainventarului floristic prin descoperirea de noi specii pentru Piatra Craiului Un numar de 150 de specii sunt sunt inclusein "Lista rosiea plantelor superioare din Romania" ca specii endemice, rare sau vulnerabile.

    Dintre acestea 53 reprezinta specii endemice carpatice. Dintre speciile rare mentionam feriga Woodsia glabella intalnita numai in Bucegi, in anul 2000 fiind semnalata si din Piatra Craiului, tisa - Taxus baccata, zambrul - Pinus cembra, angelica - Angelica arhangelica; sangele voinicului - Nigritella nigra si N. rubra, etc. Cele mai reprezentativespecii endemice carpatice sunt: Achillea schurii, Primula wulfenianassp. Baumgarteniana (intalnita numai in Postavarul si Piatra Craiului), Festuca carpatica, Sesleria haynaldiana, Trisetum macrotrichum, Koeleriatranssilvanica, Draba compacta, Hesperis moniliformis, macul galben - Papaver corona-sancti-stefani etc. Endemisme strict locale sunt garofita Pietrei Craiului - Dianthus callizonus, simbolul floristic al masivuluisi Aubrieta intermedia ssp. falcata. De asemenea sunt prezente si speciide interes comunitar cum ar fi galbenelele - Ligularia sibirica (specieprotejata conform Directivei Consiliului Europei 92/43 EEC fiind inclusasi in Conventia de la Berna).

    GRUPUL NR. TOTAL SPECII SPECII ENDEMICE CARPATICESPECII ENDEMICE PT. PIATRA CRAIULUI

    Ciuperci (in principal specii fitoparazite) >300
    Licheni saxicoli >214
    Muschi >100
    Cormofite >1100 53 2

    Vegetatia se remarca printr-o mare diversitate. Au fost identificate un numar de 49 asociatii vegetale, grupate in 17 clase, 21 de ordine si 31 de aliante .Vegetatia este reprezentata preponderent de paduri, tufarisuri alpine si subalpine si pajisti alpine. Vegetatia palustra mai putin reprezentata in masiv se intalneste in jurul izvoarelor, pe vai si pe terenurile mlastinoase.